top of page

Atentáty v Bangkoku: domnienky a nekompetentnosť


Takéto útoky si Bangkok nepamätá. Aj keď 12-miliónová thajská metropola už zažila momenty napätia, politického násilia i menšie nálože, explózie takého rozsahu sú bezprecendentnou raritou. Vo väčšinovo budhistickej krajine si ešte nikto nedovolil tak otvorene zaútočiť na náboženský chrám, akým je hinduistická svätyňa Erawan venovaná bohovi Brahmovi.

Denne tam prúdia tisíce Thajčanov i turistov. Bilancia 20 mŕtvych a ďalšie desiatky zranených preto musela byť dobre naplánovaná i mienená. Štvrť Ratchaprasong je navyše jednou z najrušnejších, plná nákupných centier, hotelov, ale aj kancelárií a luxusných apartmánov. O to väčšiu ranu Thajsko utŕžilo.

Povesť relatívne bezpečného veľkomesta je pre Bangkok minulosťou a dosah isto pocíti aj turizmus, ktorý prináša do thajskej ekonomiky miliardy dolárov. V „Meste Anjelov“, ako Bangkok zvyknú nazývať, sa niečo zlomilo. Strach zo stále neznámych útočníkov a paranoja z ďalších násilných incidentov by sa teraz v tomto megameste dali krájať. Hustú atmosféru umocňujú aj klebety – niektorí vravia, že útoky na svätyňu Erawan sú predzvesťou niečoho oveľa väčšieho.

Featured Articles
Recent Articles
Search By Tags
No tags yet.

© 2023 by Journalist. Proudly made by Wix.com

bottom of page