top of page

Lov veľrýb je špinavý a krutý biznis

"Whale hunting is a dirty and bloody business"

SUMMARY: Howie Cooke is an activist, environmentalist and most importantly a fan of cetaceans. He was part of the birth of Sea Shepherd, spends his life travelling the world advocating for conservation of whales and dolphins, and set up a cause organisation Surfers for Cetaceans. Whale hunting, he says, should be a crime, as whales are endangered and internationally protected. Along Sea Shepherd he is dedicated to keep on fighting the handful of countries, which still hunt whales for meat, "science" or tradition. Me and Howie met suddenly in Bangkok and spend a few days debating about whales and his work. I am glad to say, that until today we remain, even if long distance, friends.

Veľryby sú chránené živočíchy. Napriek tomu sa krajiny ako Japonsko, Island, Nórsko či Faerské ostrovy odmietajú vzdať komerčného lovu týchto obrov oceánu. Ich ochrancovia proti veľrybárom ostro vystupujú.

„Počínanie rybárov je prakticky vojna proti nádherným, inteligentným a vyspelým tvorom žijúcim v mori,“ zdôraznil v rozhovore pre Pravdu Howie Cooke. Tento Novozélanďan má organizáciu s názvom Surferi pre veľryby a tiež sa zúčastňuje na akciách Spoločnosti pre ochranu morskej fauny (Sea Shepherd Conservation Society).

Aká je filozofia Sea Shepherd?

Jej história a vznik nesie meno jedného muža – kapitána Paula Watsona. Od začiatku sa drží jediného princípu, ktorý je veľmi odvážny a zároveň transparentný. Ide o priamu ochranu morského života, nielen veľrýb a delfínov, ale aj rýb či tuleňov, ktoré sú Watsonovi blízke, keďže je Kanaďan. Drží sa zásady, že akcie Sea Shepherd nemajú nikoho zraniť, ani mu fyzicky ublížiť. Ochranu veľrýb a delfínov však berie vážne, takže sa stavia proti strojom – lodiam, harpúnam, sieťam. Sea Shepherd dodnes potopil jedenásť veľrybárskych lodí.

Featured Articles
Recent Articles
Search By Tags
No tags yet.

© 2023 by Journalist. Proudly made by Wix.com

bottom of page