top of page

Barmská junta hlási víťazstvo

"Burmese junta claims victory"

Backround to the story: The first elections in Burma in 20 years had an expected outcome and the new government is a careful choice of those loyal to military junta generals, that have ruled the country for decades. Few hoped for truly democratic elections and few outside world was let inside to witness the event. Taking advantage of the little known journalist personality of mine, I set off to Burma from Bangkok on a tourist visa and covered the elections undercover. This was a much needed precaution, as at that time the government control over the tourists and media in the country was tight and consequences hard in form of jail.

V prvých voľbách v Barme po 20 rokoch sa zrodil očakávaný výsledok. Strana zväzu solidarity a rozvoja, ktorú podporuje vládnuci vojenský režim tvrdí, že získala 80 percent hlasov. "Voľby prebehli pokojne a hladko. Je to dôležitý krok na ceste k vytvoreniu volenej vlády, a preto ho vítame,“ vyhlásil podľa televízie BBC Hong Lei, hovorca ministerstva zahraničných vecí.

Kým Západ hovorí o tom, že voľby neboli slobodné ani spravodlivé, podľa Pekingu je hlasovanie úspechom. Čína je hlavným spojencom junty.

Opozičné strany, ktoré sa tiež uchádzali o dôveru voličov, priznávajú porážku, ale zároveň sa sťažujú. "Nebolo to podľa pravidiel fair play. Úrady zneužili svoju moc, vyskytli sa podvody. Pokúsime sa ich ľuďom odhaliť,“ povedal pre agentúru Reuters Thu Wai, líder Demokratickej strany.

Mnohí obyvatelia Barmy mali o výsledkoch jasno už počas nedeľného hlasovania. Osemdesiattriročná Ethel, ktorá zažila všetky režimy a vlády vrátane britskej koloniálnej, si tiež odvolila. „Zmenu nečakajte. Akurát vymenia starých za nových. Kým neprepustia Aun Schan Su Ťij. Je to patrónka farmárov a vidiečanov. A to prekáža príliš veľa ľuďom. Klamú a podvádzajú nás, ale to zlo sa im raz vráti. Povedala som im to do očí, ja sa ich nebojím.“

Mladá generácia je zrejme najviac skeptická. Dvadsaťročný recepčný z istého hotela sa len zasmial, že vláda vymení – košele a nohavice. Mladík zamestnaný v lodnej preprave zase povedal, že nemrhal energiou, lebo výsledok volieb vedel dávno predtým. Silu vojenského režimu bolo počas volieb silno cítiť. Na každom rohu ozbrojené hliadky a cestné barikády opásané ostnatým drôtom pred volebnými miestnosťami, ale aj radnicou a inými štátnymi budovami.

Podľa časti odborníkov nie je výsledok volieb vlastne vôbec dôležitý. Junta si totiž zmenou ústavy zaručila štvrtinu kresiel v parlamente. Vládna Strana zväzu solidarity a rozvoja a Strana národnej jednoty, za ktorou tiež stojí vojenský režim, tak nepotrebujú viac ako dvadsaťšesť poslaneckých mandátov, aby mali potrebnú nadpolovičnú väčšinu.

Viacero politických analytikov a odborníkov na juhovýchodnú Áziu však volí umiernenejší tón. Malým úspechom podľa nich je, že sa voľby vôbec konali. V Barme totiž treba brať ohľad na päťdesiatročnú históriu autoritatívnych režimov. Veľké zmeny netreba očakávať najbližších pätnásť rokov. Kľúčovým momentom však podľa pozorovateľov bude prepustenie politickej disidentky a držiteľky Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij, ktoré sa očakáva už túto sobotu.

(Clanok vysiel v denniku Pravda, v novembri 2010)

(Published in daily Pravda, November 2010)

http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/236222-barmska-junta-hlasi-vitazstvo/

Featured Articles
Recent Articles
Search By Tags
No tags yet.

© 2023 by Journalist. Proudly made by Wix.com

bottom of page